Tilbake til forsiden



Prosjekt norsk rock og sånt
Sist oppdatert med ny innsikt: 22.1.02

Jeg kan ikke forskjellen på Dumdum og DDE. Derfor er det besluttet at jeg på relativt kort tid skal lære det helt grunnleggende om norsk rock og sånt. Jeg har foreløpig gått til det skritt å låne inn et utvalg av cder (og én kassett; TNT).

TEKST: JORUNN GRAN


Om utvalget:
Utvalget kan så langt best beskrives som tilfeldig. Hvis du mener at lista nedenfor på ingen måte dekker prosjektbeskrivelsen, ber jeg deg snarest om å sende en mail til jorunngr@start.no, slik at jeg kan supplere eller fjerne elementer.
Jeg vil ikke respektere ønsker om å inkludere køntri og svensktopp og Kari Bremnes i begrepet "norsk rock og sånt". Det er ønskelig at læreprosessen omfatter musikk som jeg ikke allerede har hatt smertefulle eller lidenskapelige møter med.

Musikk som inngår i læreprosessen omkring norsk rock og sånt:

  • Turboneger: Apocalypse Dudes
  • Bøyen Beng: Storbynatt
  • Wannskrækk: Riff (1980-1985)
  • Absolutt ikke Bare Egil Band
  • Gartnerlosjen: Due
  • Apoptygma Berzerk: Dead Man Moving
  • The 3rd and the mortal: Tears laid in earth
  • Israelvis: Mutilation
  • Kåre and the cavemen: 1999 man
  • Kåre and the cavemen: Long day's flight till tomorrow
  • Dronning Mauds land
  • Lost Luggage: Storage
  • TNT: Tell No Tales
  • Seigmen: Hjernen er alene
  • Dumdum Boys: Schlägers
  • The Return of the Raga Rockers
  • deLillos: Hjernen er alene
  • Life but how to live it: This might be my second last beer
  • Kompilasjon: Elleviller og krokofanter
    Inkl. Tre små kinesere, Motorpsycho m.fl.
  • Kompilasjoner: Voices of Wonder X 2
    Inkl. Motorpsycho

Foreløpige erfaringer med utvalget:

Gartnerlosjen 01.02
Roskilde 1997 - Ufattelig morsomt! Telt ble slått opp på scenen, Egil ble barbert på hodet, boller i microbølgeoven, boller dumpet på publikum og til slutt ble vokalisten sendt omkring blant publikum i en gummibåt mens alle sang Slakter Fjes. Må ha vært det året det regna aller mest. For jeg husker jeg var klissbløt og leirete i baken etter å ha akt ned til det som den gang het Gul Scene.

Motorpsycho 01.02
Roskilde 1999 - Synes å huske at dette ikke var toppen av lykken for meg. Men gjør et alvorlig forsøk på å sette meg inn i meningen med Motorpsycho.

Raga rockers 01.02
Roskilde 1999 - Norskere blir det ikke i Danmark. Men jeg tror ikke det var noen andre nasjonaliteter representert.

Seigmenn 22.1.02
Arena/Wien 1998 - Oppvarmere for østerriksk heavyband på tidenes konsertaften. Det beste var vel egentlig nachspielet i et slags klubbhus/blitzhus vegg i vegg med Arena. Vi var lamslått av de kule folka (vi = Lene, Jekaterina og jeg. og tore, tror jeg). Særlig en dame som spiste bløtkake med bare fingrene mens hun dansa omkring i snekkerbukser og rastafletter, gjorde uutslettelig inntrykk på Jekaterina og meg. Og det viste seg selvsagt at Lene KJENTE Seigmenn. Som også var på nachspielet. Og på klubben spilte de House of Pain. Hele tida. Men taxi tilbake til Verdens Billigste og Greieste Hotell - Pension Funfhaus i Grangasse - fikk vi ikke.

Overtramp påpekt her! Tore er meget fornærmet fordi han i parentes ble omtalt som en som ikke var en vesentlig deltaker på Seigmenn-oppvarmingen på Arena i 1998. Han husker godt at han snakket med gitaristen etter konserten. Han husker også at han hadde for pene bukser på seg til å passe inn på klubben bak Arena. Sorry!

Tre små kinesere 01.02
Rockefeller en gang for lenge siden. De var ikke kineresere. Men ganske små. Jeg tror ikke det var en konsert. Jeg tror det var Bokbadet eller noe sånt. Men de sang veldig rent og flerstemt, husker jeg.

Kåre and the cavemen 17.1.02
Altså. Veldig frustrerende hvis det ikke hadde vært for at noen har hvisket meg i øret at gruppa starta opp med vokalist og endte opp som instrumental-prosjekt.
Var det ikke noe med at han som la gulv i stua mi hadde vært med i en gruppe som endte opp som Kåre and the cavemen? Dette må jeg finne ut mer om. Tror det var en slags punk-gruppe, som sikkert ikke mange kan erindre. De hadde visst ikke direkte gitt ut noen skive.
Men, altså. Jeg kan godt like Kåre både med og uten vokalist. Har imidlertid ikke funnet kjennetegn som setter meg i stand til å kjenne igjen lydbildet deres.
Har egentlig tenkt en del på det å kjenne igjen sounden til et band. Tror det for de flestes vedkommende går ut på å kjenne igjen:
  1. Spesielle låter
  2. Vokalistens stemme
  3. Særpreget sound (f.eks. ABBA el. Aha, kanskje)
Om Kåre and the cavemen: Instrumental-versjonen blir veldig plipp-plopp-hva-som-helst for meg foreløpig.
Vokal-versjonen blir veldig litt-tung-rock-hva-som-helst for meg foreløpig.

Dumdum boys og Wannskrækk 21.1.02
Oppdaterte rockere bringer meg stadig ny viten, og nå har jeg lært at Dumdum boys var Wannskrækk før de ble Dumdum.
Så langt vil jeg bare si: Dette virker da veldig norsk. Nesten litt raitiraitraitata. Med sånn typisk ungdommelig rockekomp i bakgrunnen.
Dette virker unektelig ikke som musikk man kan forsvinne inn i og nyte i ensomhet. Bærer preg av at den helst nytes i grupper av mennesker som deler minner fra enten en Dumdum-epoke eller en Wannskrækk-epoke.
Mer grundig evaluering av disse to bandene (dette ene?) følger.

Om årstall og sånt
Alle Roskilde-årstall er miksa opp for meg. Ha derfor unnskyldt de diffuse tidfestingene. 1999 var ikke et høydepunkt i Roskilde-rekken for meg. Men jeg tror det var det året jeg hadde selskap av en trønder i skinnbukser på flyet nedover.


Vekk herfra
Tilbake til forsiden