Tilbake til forsiden


Lyset er på
- ingen er hjemme


- Noe må gjøres med avgiftsnivået i dette landet.
Det lyder kjent, men denne gangen gjelder det ikke de fryktelig dyre drikke- og røykevarene, det gjelder den fryktelig billige strømmen. Og det er ikke Carl I. Hagen som snakker, men den sunne fornuften.

Vi skal ikke gjøre noe forsøk på å regne ut hva en mange ganger høyere strømavgift ville bety for den jevne husholdning. Men vil likevel antyde at mange av oss ville ville klare oss helt utmerket med et lavere strømforbruk.

Hvis du sporer en moralsk pekefinger nå, har vi følgende klare melding: Millioner av europeere kan ikke ta feil. Millioner av europeere skrur av lyset i de rommene de ikke bruker. Millioner av europeere bruker tøfler innendørs. Millioner av europeere klarer å navigere utendørs uten støtte av 100 prosent opplyste offentlige bygninger døgnet rundt.

Vi tør påstå at 4,5 millioner barføtte nordmenn iført boxershorts og t-skjorte i sine vinteroppvarmede og rikelig belyste stuer tar feil. Vi tør påstå at 4,5 millioner barføtte nordmenn ville ha godt av å investere i tøfler, stillongs og ulltrøye. Vi tør påstå at 4,5 millioner ikke lenger barføtte nordmenn ville finne ut at det går an å justere innendørstemperaturen noen grader.

Men vi tør ikke påstå at 4,5 millioner strømsparende nordmenn kommer til å juble når strømregningen ikke blir lavere. Fordi noen endelig har gjort noe med avgiftsnivået i dette landet. Fordi noen har forstått at økte avgifter ikke behøver å være en generell statlig inntektskilde. Og derfor er hele strømavgiften i framtiden øremerket ny fornybar energi.

TEKST: JORUNN GRAN, NATUR & MILJØ BULLETIN 19/2002
Sitemap
Om HP23
About HP23