Tilbake til forsiden
Mer?
Da mor skulle til frisøren

TEKST: JORUNN GRAN

Frisør: Mann eller kvinne i raslende, syntetiske klær. Med minst tre farger på håret. Og med skarpe gjenstander i hendene.

Jeg går ikke til frisøren. Jeg har rett og slett sluttet med det. For jeg har oppdaget hva disse saksedyrene egentlig holder på med: De lever av å forandre folks personlighet.

- Klipp det av! Gjør meg moderne!
- Skal du ha kort hår?
- Ganske kort, tror jeg. Gjør meg i hvert fall ny!

Episoden beskrevet ovenfor handler om sist gang en frisør prøvde å forandre personligheten min. Kall meg gjerne ung og naiv - men etter to timer omgitt av sakser, tuber og hårfaguttrykk – var livet mitt faktisk snudd på hodet.

Etter det som skulle være litt luksus i hverdagen, kunne jeg nemlig konstatere at resultatet av to timer mellom hendene på en av Oslos mest kreative hårkunstnere, var på høyde med en økologisk katastrofe. Fra løvemanke til otersveis på bare to timer. Og med alle fargenyanser klippet vekk.

En grå, fjærklippet mus satt skjelvende i sofaen i to hele dager og netter etter frisørbesøket. Deretter pakket den grå musen seg inn i en frakk med hette og tok taxi til en annen av Oslos mest kreative hårkunstnere. Bare for å finne ut at denne hårkunstneren nektet å rette opp sin kollegas fadese. Ikke én eneste dråpe blekemiddel ville hun gi meg som plaster på såret. Hun ba meg i stedet vente til håret vokste ut igjen.
For det skal du være klar over: Hårkunstnere overprøver ikke uten videre sine kollegers krumspring på uskyldige menneskers hoder.

Den tredje hårkunstneren jeg oppsøkte, gikk motvillig med på å farge håret mitt mørkt. Siden hun oppfattet at grå mus var en merkelig personlighetstype å satse på når man først skal forandre noens personlighet.
Fra langt, blondt hår til kort, mørkt hår. Jeg var blitt ny.

Vel. Etter bare cirka et halvt år innendørs, var det meste av håret vokst ut igjen, og den mørke fargen var slitt bort. Og etter bare et par sesonger med sol, hadde jeg fått tilbake mitt eget, gamle hår. Med mine egne, splittede hårtupper. Uberørt av frisørhender.

Neste gang jeg skal skifte personlighet, blir det ikke ved hjelp av et saksedyr i raslende uniform.

PUBLISERT I FORBRUKER-RAPPORTEN I FEBRUAR 2004


Mer?
Tilbake til forsiden