Tilbake til forsiden
Mer?
Storebror ser meg

TEKST: JORUNN GRAN

Det er søndag. Det er mørkt og grått ute. Kjøleskapet inneholder kun de fire obligatoriske: Soyaolje, dressing, syltetøy og agurker. Absolutt ingen hjerter gleder seg. Inntil noen får en lysende idé:
- Kan vi ikke bestille en pizza på døra?

Vanlige kjernefamilier bestiller ikke pizza per telefon. Vanlige kjernefamilier samles på kjøkkenet og lager pizza fra bunnen. Gjerne med litt grovt mel i deigen. Og alle vet at i vanlige kjernefamilier er ikke hjemmelaget pizza bare mat. Hjemmelaget pizza er rett og slett familiehygge. Og pizza på døra er noe ungkarer opp til maksimum 30 år driver med.

Men vi bestemmer oss for å gjøre et unntak. Vi blir enige om en stor med pepperoni. Uten ananas. Og slår nummeret.

"Velkommen til Peppes pizza. Du vil straks bli satt over til en ledig konsulent....Værsågod!"
Overgangen fra automatstemmen til min personlige telefonservitør er nesten umerkelig.
- Jeg skulle gjerne bestille en pizza, takk.
- Hvilket nummer ringer du fra?

Jeg oppgir telefonnummeret mitt, og får straks beskjed om å bekrefte mitt eget navn og adresse som telefonservitøren leser opp. Dermed antar jeg at Peppes har telefonkatalogen inne i datasystemet sitt.
- Skal du ha det samme som vanlig? spør min personlige telefonservitør.
- Som vanlig???
- Ja. En stor med pepperoni uten ananas?
- Eh. Ja. Men hvorfor sier du "som vanlig"?
- Det står her i profilen din at du har bestilt den hver gang du har ringt hit. Den kommer innen en time og koster 190 kroner.

Jeg sitter som et spørsmålstegn når jeg legger på røret. Jeg som er en flink kokk. Og som lager verdens beste pizza. Jeg har bestilt den samme pizzaen hver "som vanlig" hver gang!?
Jeg må godsnakke med den skadeskutte husmoren i meg helt til pizzaen kommer på døra. Jeg klarer til slutt å resonnere meg fram til at jeg faktisk tross alt har bodd på samme sted i snart 20 år. Og jeg har hatt samme telefonnummer hele tiden. Det er selvsagt derfor en telefonkelner på andre siden av byen kan lese opp de fem siste pizzaene jeg har bestilt og få det til å høres ut som om jeg har bestilt dem de fem siste dagene.

Men jeg kommer til å gå inn for en lov om forelding av kunderegister. Akkurat som du kan gjenoppstå med plettfri vandel noen år etter et mindre lovbrudd, bør du også kunne gjenoppstå som en god husmor noen år etter en avsluttet pizza-epoke.

For det demrer selvsagt for meg at det sikkert ikke bare er Peppes som registrerer meg. Neste gang leverer lotto-kupongen, roper mannen i tippekiosken:
- Er det så lurt å skifte fra 5 til 6 i den andre rekka di nå etter tolv år med samme rekka, fru Gran?
Og endra verre:
Neste gang jeg skal betale med kort på Rimi kommer alarmen til å gå. Og med unødig høy stemme, kommer kassereren til å bekjentgjøre:
- Du har kjøpt skikkelig majones og ikke lett-majones. Skal du ha gjester? For hvis du ikke skal ha gjester, vil jeg bare minne om at på samkjøringen med treningsabonnementet ditt på SATS, så kommer det fram at du ikke skal ha majones før du har trent åtte ganger til. Ellers får du aldri på deg den kjolen du kjøpte på Steen & Strøm før jul.

PUBLISERT I FORBRUKER-RAPPORTEN MARS 2005Mer?
Tilbake til forsiden