Tilbake til forsiden
Mer?




"Tast riktig kode - fire siffer"

TEKST: JORUNN GRAN

Jeg var nettopp på to ukers ferie i utlandet. Eneste kontakt med livet her på berget var mobiltelefonen. Som jeg skrudde av under flyturen. Vi landet i Las Palmas, og jeg var snar om å taste inn pinkoden på telefonen. Feil kode. Tre ganger. Så var jeg uten telefon i ferien.

Nå husker jeg den nye pinkoden min. Jeg kan faktisk veldig mange tall utenat. Først så er det fødsels- og personnummer. Det enkleste. Så er det lønnskontoen min. Og koden til minibankkortet. Dernest er det kontofonkoden min. Jeg husker faktisk tre kontonummer og to ulike kontofonkoder. Og jeg har forskjellig kortkode til de to vanlige bankkortene mine. Og så har jeg et kredittkort som jeg kan ta ut penger på. Og jeg husker fire tall som hører til dette kortet. Ti tallkombinasjoner.

Men bank er ikke alt her i verden. Jeg husker mange bokstaver også. Først er det brukernavn og passord på pcen på jobben min. Så er det brukernavn på nettilkoplingen min hjemme. Og i tillegg er det et passord som er så vanskelig at jeg har det på en lapp under pcen. Jeg har også fem private nettidentiteter som krever hvert sitt passord. Ikke noe unormalt i det. Skikkelig kreative passord har jeg laget meg.

Visste du at "passord" er et av de vanligste passordene? Nå anbefaler ekspertene at vi skal ha passord som er en kombinasjon av tall og bokstaver. For sikkerhets skyld. Heldigvis har nettbankene sørget for å bringe dette fenomenet inn i livet mitt. Men det sier stopp. 25 tall- og bokstavkombinasjoner husker jeg. Det burde være nok. Jeg husker ikke telefonnummeret mitt på jobben, men jeg har en lapp på telefonen. Jeg husker heller ikke postadressen til arbeidsplassen min. Enda en lapp på telefonen. Dessuten har jeg en gammeldags telefonbok som er helt ajour. Forrige gang jeg var på ferie mistet jeg nemlig mobiltelefonen. Med simkort og det hele. Og måtte bygge opp omgangskretsen fra null.

PUBLISERT I FORBRUKER-RAPPORTEN I 2001


Mer?
Tilbake til forsiden