Tilbake til forsiden
Kontakt: jorunn_gran at hotmail.com 
 
:Hvorfor gå omveien via tenkning?

Det spiller da ingen rolle om de ikke kommer hit lenger. Sa hun til seg selv.
Hun snakket ikke lenger kjempehøyt uten å tenke først.
Men så likevel ingen grunn til å gå omveien via tenkning.

[It does not matter that they no longer come here. She told herself. She no longer spoke loudly. But still saw no reason to think before speaking. English summary from updates between brackets]

tekst JORUNN GRAN


Linker til alle gamle avvik fra HP23 her

Nytt

2018

TILBAKE I VIRKELIGHETEN:
Ikke-bloggeren
Tilbake

VILLE VESTEN:
Dette gikk litt for fort
Morgenfugl
Øver
Hujadamej
Lønningsdag
20 uker
Effektiv nå
Rydder i skapet
Lyden av øde øy
Kort innpå
Alene hjemme

2017

Restitusjon
Trekker inn klørne
Søndag
Lørdag
Lærer fugler å fly
Må nok dra videre snart
Som om det var noe nytt
Puster inn - puster ut
Mista det
Julemiddag
Loner
In silence
Hviledagen da vel
En ny dag truer ikke akkurat
Is there Life on Mars?

VIRKELIGHETEN:
God morgen alle sammen
For så vidt enda et avvik
Et avvik!

2016

Så ser eg atter slike fjell og dalar
Lørdag
Ballbinge
Flaggdag?
Standup
Påskeferie
When in doubt ... blog
Ny tunnel

2015

Kort tunnel
Desember, sier de
Pause
Lære for livet
Lavvo og gummistøvler
Super Woman
Bråk i korridoren
Save - print - enjoy!
Gir aldri opp
Har vel egentlig gitt opp
Pust inn, pust ut
Herregud som tida flyr
Javel
Ikke lenger pizzauka
Pizzauka
2015 og greier

2014

Søndag?
Lørdag
Bagels og stress
Da og nå
Tårnfridish
Som touch og piano
Stille før stormen?
Den dagen
Okay
Hvordan går det?
Som bestilt
50/50 noia/gi faen
Mens jeg husker det
Hujedamej
Jeg-uka!
Virkelighet
Spydkasteraktig
18. juni?
Verst
Verre
Ikke bra
Tatt på senga
Ikke så verst
Going over old ground
Festsesongen
Hurraaa
Tja
YOLO?
Og det ble lys
Hujedamej
Raser opp i vekt
Ute av trening
Selvforherligelse pågår
Prøver så godt jeg kan
Mer sol
Sol
Glad for
Next to Nada
Not so bored housewife
Det går helt fint
Too Much Information
Stadig lysere
Og det blir lys

Hei

Forrige epokes avvik (older updates)
Alle avvik

Egentlig er jeg Shamangran på Twitter. Men denne feeden er Shamangrana


2. november 2018: Regn, men det er fredag

Dagsform: Optimistisk
Humør: Over middels
Antrekk: Joggebukser og den fine genseren fra El Medano
What kind of hair day: Fletter og knuter overalt

[--- I watched The Kongo Murders last night. I think you should probably watch it too - if you are curious about what really happened when two Norwegian cowboys set out for Africa in 2009 and ended up in jail because the Norwegian government refused to pay 500 billion dollars to get them safe home. In the end one of them killed himself and the Norwegian government 3 years later helped the other one get safe home because his mother was very sad. He arrived in Oslo on Constitution Day 2017, and Mrs Solberg was extremely proud of this accomplishment. The rest of us really didn't care a lot ---]

Jeg så Mordene i Kongo, filmen om French og Moland, på kino i går. Hadde jeg kommet én dag før, ville jeg møtte Joshua French. Det fortalte billettmannen som også solgte vin og øl og snacks før filmen.

Jeg føler at jeg skylder universet å mene noe om Mordene i Kongo, siden jeg nå både har hørt hele podcasten på Nrk.no og sett hele filmen på Vika kino.

Jeg fulgte selvsagt ikke så nøye med på kongosaken i de åtte årene den varte. Jeg fikk med meg at to norske cowboyer ble arrestert i Kongo, at de ble dømt til livstid for mord, at den ene døde på cella - og at den andre kom hjem til Norge fordi mora hans aldri ga opp og det syntes Erna Solberg var rørende og flott.

Etter å ha hørt Nrks podcast om hendelsene, fikk jeg et ganske klart inntrykk av hva dette dreide seg om. To eventyrere fra Norge likte å være soldater og var ikke redde for å ta sjanser. Den ene elska Afrika. De kom opp i en situasjon der en sjåfør ble drept. Tilsynelatende av den ene nordmannen. De ble arrestert, og Norge nekta å bla opp 500 milliarder dollar for å få dem fri. Etter fem år tok den ene livet av seg på cella, og den andre ble dømt for å ha drept kameraten sin. Hvilket han nok ikke hadde gjort. Etter ytterligere tre år syntes Norges statsminister så synd på mora til den overlevende fangen at de fikk ham hjem ved hjelp av utviklingspenger og en slant til familien til den drepte sjåføren, Abedi Kasongo. Pengene til Kasongos familie var det forresten familien til French som bladde opp.

Jeg mener saken med Moland og French tjener som en advarsel til norske cowboyer som tror de kan dra ut i verden med telt og skytevåpen for så å bli hentet tilbake av moder Norge på 1-2-3 når ting går skikkelig til hælvete.

Jeg tror kanskje ingen blir klokere av at jeg mener mer om denne saken. Men jeg likte podcasten og jeg likte filmen.


1. oktober 2018: Dårlig samvittighet

Dagsform: Litt stressa
Humør: Litt stressa
Antrekk: Hullete t-skjorte og rød boxer
What kind of hair day: Svett palme. Tror jeg skal klippe av meg håret etterpå

[--- I have sort of a job and right now I sort of have vacation. I've become really old in a short time. If I met me a few years ago, I wouldn't have recognised myself ---]

Jeg har på en måte fått meg jobb og har på en måte ferie akkurat nå.

På en måte betyr at jobben jeg har fått er mer enn midlertidig og langt unna full jobb på en sånn måte at jeg for eksempel ikke får lønn nå når jeg på en måte har ferie.

Men jeg sier til alle at jeg har fått jobb, for da blir de så glade og så slipper jeg å svare på flere spørsmål om den saken. Det vil si, selv om folk kjenner meg relativt godt, så de selvsagt følge opp med spørsmålet "Fast jobb?" etter at jeg har sagt at jeg har fått jobb. Og da hever jeg øyebryna mine så høyt som det skrukkete ansiktet mitt tillater (altså ikke særlig høyt) og sukker så tungt som det skrukkete brystet mitt tillater (altså ikke særlig tungt) - før jeg gjentar meg selv:

Jeg ønsker meg ikke fast jobb. Jeg ønsker meg ikke full jobb. Jeg er ikke en sånn person som må ha fast jobb for å føle meg trygg. Jeg er ikke en sånn person som må ha full jobb for å ha nok penger.

Og så går livet videre.

Du tenker kanskje at jeg har en litt dårlig dag når jeg roper på www og i tillegg understreker at jeg er skrukkete og rynkete. Og det med ropinga er nok et symptom på at jeg har jævlig dårlig samvittighet for en jobb jeg ikke har levert. Men nå sjekka jeg, og det er faktisk bare 19 dager siden jeg fikk oppdraget, og jeg har ikke hatt mange ledige stunder på de dagene, og to av dagene har jeg faktisk jobbet litt med oppdraget. Nå skal jeg lage litt kaffe og befri meg fra den dårlige samvittigheten. Og når jeg har skrevet i cirka en time, skal jeg ringe oppdragsgiveren og spørre om vi kan snakke om dette.

Dette med skrukkete kan være noe som tvinger seg til overflaten nå som jeg jobber med ungdommer igjen og ikke utelukkende omgår folk som er minst ti år eldre enn meg. Men jeg tror egentlig ikke at det er omgangskretsen som gjør meg gammel. Jeg er er bare blitt gammel over natta. Påfallende gammel. Uopprettelig gammel. Hvis jeg - ved et uhell på grunn av feil telefoninnstillinger - knipser et bilde av meg selv, aner jeg ikke hvem som er på bildet. Og jeg ville aldri kjent igjen meg selv på gata for ti år siden. For fem år siden. For to år siden. Jeg ser for eksempel mye eldre ut enn moren min gjorde da hun døde (ett år eldre enn jeg er nå og veldig syk). Og jeg ser faktisk eldre ut enn mormor gjorde da hun døde (86 år gammel).

Nå lagde jeg en kollasj med meg for nøyaktig ett år siden og meg i går. Men jeg ble så kvalm at jeg kan bare ikke publisere bildene. Jeg tror det beste jeg kan gjøre, er å klippe av meg håret og selge alle de fantastiske klærne jeg har kjøpt og aldri brukt. Jeg har ikke brukt klærne fordi jeg ikke har noen steder å bruke dem. De er ikke for trange eller noe sånt. Men når jeg for eksempel tar på meg en søt, dyr kjole som jeg har kjøpt, og ser på den gamle dama i speilet som tror hun er fin med kjole, så får jeg bare lyst til å klippe kjolen av kroppen og dra på meg ullundertøy og legge meg under dyna. Det er derfor jeg må selge alle de fine klærne. Før jeg klipper dem i stykker.

Jeg vet du tror jeg overdriver. Og jeg skal publisere et bilde som får deg til å tenke at du har rett. For det er hyggeligere for meg at andre tenker at de har rett enn at jeg veit at jeg har rett. Bildet er tatt for to uker siden. Jeg er blitt mye eldre siden da.


21. september 2018: Ikke-bloggeren

Dagsform: Stiv nakke
Humør: Optimistisk
Antrekk: Hippiepysjbukser og stygg hippietunika
What kind of hair day: Artig Afrika-palmee

[--- I have a headache and a stiff neck. Other than that I'm ok, so I'm sure I don't have meningitis. In my old texts on grana.no I was so obsessed with anonymisation that even I can't find out what they're actually about. I don't worry that my pupils will read my blog (which is not a blog) and find out scary shit about me. They know everything about me just from listening to me for 5 minutes in the classroom. Our house is redecorated ---]

Dersom jeg hadde hatt feber, hadde jeg nok vært på legevakta nå - etter noen dager med hodepine og stiv nakke. Men siden jeg føler meg helt ok bortsett fra den stive nakken, så er jeg hjemme og prøver å la være å underholde (forstyrre) rørleggeren i stedet.

Siden sist har jeg selvsagt skaffa meg jobb. Jeg er en slags tilfeldig arbeider. Hun som på en eller annen måte får seg noe å gjøre uten egentlig å bruke de kriteriene hun har laget for drømmejobben. Men jeg har lagd kriterier for drømmeklientellet også. Og der er jeg mer nå enn tidligere.

Noen ganger bruker jeg grana.no som oppslagsverk for å huske hva jeg gjorde på et gitt tidspunkt i fortiden bakover til 2001. Da slår det meg at jeg i gamledager brukte så mye anonymisering at ikke jeg selv engang aner hva tekstene handler om. Jeg har for eksempel beskrevet en banebrytende krenkende samtale som jeg er veldig nysgjerrig på, men jeg klarer ikke å finne ut hvem som deltok i samtalen eller hva den handlet om. Det er nærliggende å tenke at den foregikk mellom meg og en av de aller nærmeste og at den handlet om et av mine mest negative personlighetstrekk. Men betegnelsen "banebrytende krenkende" antyder at det er et personlighetstrekk jeg selv ikke erkjenner å ha. Da kan det handle om intelligensnivå. Noen jeg egentlig liker, har kalt meg dum. Jeg skal drikke meg til mot og forhøre meg litt i den nærmeste kretsen.

Siden vi i forbindelse med sommerens inngrep i KV3 ikke lenger har mikrobølgeovn, driver jeg for øyeblikket og varmer opp risposen min på en livsfarlig oljefylt varmeovn som jeg egentlig er nektet å bruke. Det betyr at jeg er rimelig hysterisk med tanke på å huske å trekke ut ledningen etter avsluttet prosess. Jeg brukte cirka en halvtime på å google hvordan posen kan varmes opp uten mikrobølgeovn. De fleste foreslo stekeovnen, men det forutsetter sikkert at stekeovnen ikke renner over av gammel moro som klistrer seg fast til risposer og deretter til huden eller tøyet mitt og som dessuten stinker a) pizza b) baked ziti c) kylling.

Er du ikke redd for at elevene skal lese ikke-bloggen din og finne ut for mye om privatlivet ditt nå som du er lærer? tenker du kanskje. Og da må jeg svare at Elevene mine vet for mye for meg etter bare cirka 5 minutter av en hvilken som helst time, og ikke-bloggen kan bare rette opp inntrykket og aldri gjøre det verre. Men jeg er sterk og klar om a) rus b) rasisme og c) andre temaer som det er viktig at lærere er klare omkring. Jeg er til og med nesten helt nøytral når jeg snakker om Trump eller Frp.

Jeg skal si dette bare én gang: Vi har pussa opp store deler av KV3 i sommer (det har jeg sagt før) og det ble dritfint (det har jeg ikke sagt før).


4. august 2018: 119 år

Dagsform: Ferierende
Humør: Stigende
Antrekk: Shorts og den søte toppen jeg kler så godt
What kind of hair day: Eh. Twinsen forever?

[--- 119 years ago today my grandmother was born. I wish I had known her now when I am old enough to ask her the questions I should have asked her. The painter showed up today even though he was supposed to have a day off. We might be going camping tonight ---]

I dag er det 119 år siden mormor ble født så det er egentlig ikke så rart at hun er død.

Skulle ønske jeg hadde kjent mormor nå som jeg er voksen og veit hva jeg burde spurt henne om. Jeg tror aldri jeg spurte henne om noe som helst. For eksempel skulle jeg gjerne visst hvordan det var å være en ung lestadianer som kom til ei bygd midt i Norge som tjenestepike og deretter gifta seg med en odelsgutt og fikk sju barn med ham.

Jeg var mye sammen med mormor. Så mye at jeg blir sur hver gang en av de tusen (sju) kusinene skriver om henne på facebook på en måte som får det til å høres ut som om hun var deres mormor også. Men ingen av dem flytta inn hos henne i juni hver sommer og ble der hele sommeren. Det der er sikkert løgn når jeg tenker meg om. Jeg tror den eldste kusina mi gjorde det samme mange år før meg. På den andre siden så gjorde vel ikke jeg det heller mer enn cirka to år. Men de andre årene var jeg hos henne hver dag. Og jeg var der hver juleferie til jeg var cirka 14 år. Det er derfor jeg ikke klarer å feire jul.

I dag skulle håndverkeren ha fri, men så dukka han opp likevel, og jeg måtte stå opp og kle på meg sånn at han slipper å se en middelaldrende dame med puppene hengende nedenfor pysjamastoppen.

Det er første gang vi har håndverker som det er vanskelig å bli kjent med. Men han blir glad når jeg snakker slovakisk med ham, siden han snakker russisk. Siden han kom i dag når han egentlig skulle ha fri, skal jeg servere boller til kaffen om en stund.

Teltnaboen fra Roskilde med de røde skoene er på besøk. Hun har røde tresko i år og vi har bare drukket masse vin én av de to dagene hun har vært her og i kveld drar hun videre tror jeg men sånt vet man aldri med Teltnaboen.

Vi skal kanskje på camping i kveld og kanskje ikke. Egentlig kan vi ikke kjøre så langt før verkstedmannen har skrudd fast bakskjermen på fine-fine pickupen. Men det er magisk å dra på camping nå som vi er blitt ekte campinghippier.

Jeg må vaske håret i dag, ellers må jeg klippe det av. Og det passer jo jævlig dårlig å vaske håret akkurat i dag når kommunen har sendt ut melding om at ingen får lov til å bruke vann de ikke trenger å bruke siden lagrene er nesten tomme. Kommunen skrev at vi må samle opp vann fra dusjen og gi det til plantene og vi må ikke trekke ned når vi er på do.


2. august 2018: Tilbake

Dagsform: Forventningsfull
Humør: Kurven er flat
Antrekk: Bikini-ish
What kind of hair day: Twinsentopp

[--- In a couple of years I will enjoy that I described my outfit and my hair because it says something about how I feel about myself and life in general. Somebody who hates me will read this and I hate it but at the same time like that time spent reading my diary will keep hateful people from doing bad things for a few minutes ---]

I vår familie har vi særlig to frisyrer vi bruker som referanser. Den ene er Twinsen. Den andre er Krusty the Clown. Samtaler om hår kan da foregå slik:
    - Twinsen?
    - Ja. Det ble sånn.
Eller slik:
    - Uææææ! Krusty!
    - Kutt ut!
Egentlig tror jeg det er feil å si "I vår familie" i denne sammenheng. Jeg tror det er Sønnen og jeg som har disse referansene, siden den ene er en spillreferanse og den andre er en figur i The Simpsons. Jeg tipper at Datteren egentlig ikke har disse referansene inne, men jeg skal spørre henne senere i dag.

Dette med antrekk og hår i dagboka er noe jeg plukka opp fra cirka 10 år tilbake. Jeg leste litt der, og fant ut at det å beskrive hår og klær i ettertid sier mye om hvordan livet er. Klærne sier noe om nivået av kroppsbevissthet og håret sier noe om hvordan jeg egentlig har det.

Det er litt gøy men mest ekkelt å tenke på at noen som hater meg, leser dette. Men så kan vi tenke som så at den som sitter og hater tidligere bekjente, sitter i hvert fall ikke og runker på bilder av barn. Så kanskje jeg bare skal skrive og skrive og publisere og publisere så det ikke blir tid igjen til å være predator eller bare generelt ekkel.

Mulig jeg sletter det der snart. Ikke av hensyn til runkende predatorer, men av hensyn til min egen mentale helse. Jeg ser meg aldri tilbake. Jeg går alltid videre. Selv om jeg akkurat nå står nokså stille. Fanget i et hus under oppussing. Og det var nøkkelen jeg trengte, for om noen minutter kommer håndverkeren og jeg må kle på meg først og ta med alle tingene ned i underetasjen i tilfelle det er i dag han skal male trappa opp hit hvor jeg er akkurat nå.


Alle avvik


Vekk herfra
Tilbake til forsiden

Sitemap | Om KV3 | About Grana.no/KV3 | A propos de nous | Über uns